Powiem szczerze, jak wychodziłem dziś z pracy wpadłem niemal na taką zaparkowaną przed firmą - ZARĄBISTA i z takim jak na fotkce wyżej wnętrzem. Auto Piękniejsze na żywo niż na fotach.
radio traci pamięć po wyjęciu kluczyka na dłuższy czas
Zwiń
X
-
radio traci pamięć po wyjęciu kluczyka na dłuższy czas
Witam,
Może już było ale nie znalazłem podobnego problemu. W Octavii I ojca (najpierw miał 1.6 a teraz 1.9TDI 90km, model 2000 lub 2001 nie pamiętam) od "zawsze" miałem zamontowane radio Pioneer KEH-2100R które grało bezproblemowo. Ostatnio do swojego Civica kupiłem w promocji w Makro Sony CDX GT-111, a stare Sony CDX-L280 wstawiłem właśnie do Octavii. Wszystko fajnie gdy zaraz na drugi dzień ojciec narzeka że nie odbiera żadnej stacji. Sprawdzam i faktycznie, zresetowało się. Poustawiałem wszystko od nowa, sprawdziłem pewność połączeń i było OK do momentu dłuższego postoju auta bez kluczyka w stacyjce. Nie wiem w czym tkwi przyczyna. Radio działa po włożeniu kluczyka do stacyjki, po wyjęciu gaśnie, po chwili jak włożę kluczyk jest OK (włącza się z moimi ustawieniami), ale jak wyjmę kluczyk na dłuższy czas (nie mierzyłem ile, może 15 minut, może godzinę) to traci wszystkie nastawy (po włożeniu kluczyka wypluwa płytkę a zegarek ustawia się na 1:00 - objawy jakby miał odcięte zasilanie).
Czy ktoś z Was się spotkał z czymś takim?
Dodam tylko że wszystko podłączyłem standardowo - kostka w kostkę, nie mieszałem przewodami.
A czy przyczyna może tkwić w tym, że podczas montaż zamieniłem wiązki między radiami Sony (tę z GT-111 podłączyłem do L280 i na odwrót, ale moje w Hondzie gra bez problemu)?
Z góry dzięki za sugestie i porady w tym temacie. Oczywiście zawsze mogę podłączyć na krótko, ale to już ostateczność.
-
-
Są dwa przewody zasilające. Jeden zasila ciagle - ten odpowiada za podtrzymywanie pamieci, drugi zasila przy kluczyku w stacyjce. Najprawdopodobniej masz zamienione te przewody. Rozwiazania są dwa:
1. mostkujesz przewód o stałym zasilaniu i w tym wypadku radio gra niezależnie od obecności kluczyka w stacyjce,
2. podłączasz odwrotnie (w stosunku do obecnego podłączenia) przewody i wtedy radio się wyłącza jak wyjmujesz kluczyk, ale pamięć pozostaje.
W obydwu rozwiązaniach radio wyłącza się na moment w czasie uruchamiania samochodu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarciniskoW obydwu rozwiązaniach radio wyłącza się na moment w czasie uruchamiania samochodu.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz